اختلاف در طعم و بوی میوه های حال با میوه های گذشته | سبزیجات

No Comments

 

 با دکتر “عباس یداللهی”، متخصص بیوتکنولوژی و اصلاح درختان و عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس درباره خوب و بد میوه ها گفت وگو کردیم.

این گفت وگو،به توضیح زیره:.

* به چه دلیل میوه های امروزی، عطر و طعم کمتری در مقایسه با میوه های قدیمی دارن؟

کاهش عطر و طعم میوه ها و صیفیای امروزی در مقایسه با میوه ها و صیفیای قدیم، به دلیل ورود گونه های جدید اونا به بازاره؛ مثلا خیارهایی که الان در بازار هست، شکلای جور واجور اصلاح شده ای هستن که عطر و بوی چندانی ندارن، یعنی ژن تولید بو یا آروما در اونا یا وجود نداره یا بسیار کمه.

وقتی که میوه یا صیفی، بوی کمی داشته باشه، طعم اونم تحت تاثیر قرار میگیره و از نظر مصرف کننده، خیلی مطلوب به نظر نمی رسه. کلا، خیلی از میوه های امروزی مانند شکلای جور واجور مرکبات یا بعضی از سبزیا و صیفیا، جزو گونه های اصلاح شده هستن و با اینکه بزرگ تر، شکیل تر و برابر تر از میوه های قدیمی ان، عطر کمتری دارن و طعم اونا هم تغییر کرده.

* این ادعا که میوه ها و صیفیای بزرگ تر و شکیل تر، ارزش تغذیه ای کمتری هم دارن، درسته؟

نه، نمی تونیم ادعا کنیم میوه های بزرگ تر، ارزش تغذیه ای کمتری دارن. این روزا در تموم بازارهای جهانی، میوه هایی که ظاهر و رنگ بهتری داشته باشن، پسندیده می شن و توجه به عطر و طعم میوه ها، بیشتر در ایران مطرحه.

* باور به کار گیری کود و سم بیشتر واسه تولید میوه های بزرگ تر، صحت داره؟

معمولا اینطور نیس. در میان میوه های جور واجور، بعضی از ارقام اونا جزو ارقام بزرگ هستن و شکل ظاهری اونا ربط چندانی به نوع پرورششان نداره. مثلا پاملو که از خونواده مرکبات و مثل پرتقاله، گونه درشتیه و امکان داره وزن هر یک عدد از اون به ۲ کیلوگرم هم برسه و این موضوع ربطی به به کار گیری کود و سم نداره. معمولا رسیدگی بهتری به میوه های بزرگ تر در زمان پرورش اونا شده.

* پس شما نظریه به کار گیری هورمون واسه پرورش میوه های بزرگ تر رو هم رد می کنین؟

امکان به کار گیری هورمون فقط واسه پرورش کیوی و انگور، هست. بعضی وقتا از هورمون سایتوکینین واسه تولید کیویایی بزرگ تر استفاده می کنن که به کار گیری این هورمون براساس قوانین بهداشتی کشور ما، مجاز و قانونی نیس. بعضی از ارقام انگور رو هم با به کار گیری هورمون جیبرلین، در اندازه های بزرگ تری پرورش میدن.

* به کار گیری جیبرلین هم غیرمجازه؟

نه، این هورمون در بقیه کشورای جهان هم واسه پرورش بعضی انگورها استفاده می شه و مصرف اون در ایران هم منع قانونی نداره.

* به کار گیری این هورمونا باعث به خطر افتادن سلامت مصرف کننده نمی شه؟

جیبرلین که مشکلی نداره اما هورمون سایتوکینین ممکنه خطرهایی رو واسه سلامت مصرف کننده بسازه.

* مصرف کننده ها می تونن آلوده بودن کیوی رو به هورمون سایتوکینین تشخیص بدن؟

نه ولی نباید کیویای خیلی بزرگ رو بخرن چون امکان آلوده بودن اونا به هورمون هست.

* کمی هم در مورد میوه های پیوندی توضیح می دید؟

بیشتر مردم فکر می کنن بعضی میوه های جدید مانند شلیل بشقابی، پرتقال قرمز یا هلو انجیری که در حجم انبوه تولید و روونه بازار می شن، پیوند بین دو میوه مختلفه اما اینا خودشون نوع خاصی از میوه هستن. اینجور کالاهایی، حاصل اصلاح ژنتیکی ان و این اصلاح ژنتیک هم حتما مصنوعی نبوده.

از طرف دیگه، اصلاح ژنتیکی میوه ها، اصلا مشکلی واسه مصرف کننده ایجاد نمی کنه چون این اصلاحات، در بیشتر موارد طبیعیه. کلا بهتره بدونین در این دوره و زمونه، ناچار به به کار گیری میوه های اصلاح شده هستیم چون ارقام قدیمی، نمی تونن نیاز بازار رو تامین کنن.

منبع : hidoctor.ir

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *